Produkter‪» CD-skivene‪» ROCKABILLY/ROCK&ROLL‪»

Various Artists – Sadoin Sähkökitaroin Extra Osa 4 CD

Various Artists – Sadoin Sähkökitaroin Extra Osa 4 CD


Pris
17,90 + Veveranse kostnader
Inkl. mva. 25.5 %


Antall
stk



Leveringstid ca 7 - 50 dag(er).
Tilgjengelighet
Omtrent 7 - 50 dag(er) fra bestillingen. Estimatets pålitelighet er bra.

Detaljert tilgjengelighet
Gi meg beskjed når dette produktet er på lager igjen


Produkt beskrivelse


Eri esittäjiä – Sadoin Sähkökitaroin Extra Osa 4

Vaikka Sadoin Sähkökitaroin -levysarja on lopetettu jo kaksi kertaa niin silti taas tullaan entistä ehompana. Mistä on kysymys? Yksinkertaisesti siitä, että sarja on antanut ehkä liian yksipuolisen kuvan 1960-luvun alun kitarayhtyeistä ja niiden esittämästä musiikista. Se kun ei kaikkien kohdalla suinkaan ollut pelkkää instrumentaali-twistiä vaan jo hyvin varhaisessa vaiheessa moni yhtye esitti myös lauluohjelmistoa. Nyt puhutaan siis ajasta ennen Beatlesia.

Tuotantotiimi totesi, että tätäkin osastoa on vihdoin aiheellista julkaista suurelle yleisölle cd-muodossa, vinyylillähän vastaavaa materiaalia onkin jonkin verran vuosikymmeniä sitten ollut tarjolla. Aivan erinomainen esimerkki lauluohjelmiston suhteen oli keväällä 1962 perustettu Esquires, jossa laulettiin Eeron ja Jussin voimin heti kohta alusta lähtien. Itse asiassa Raittisen veljekset olivat jo ennen omaa bändiä laulaneet kerran muutaman biisin Strangersin, Suomen virallisesti ensimmäisen rautalankayhtyeen, solisteina. Jos joku ei sattuisi tietämään, niin Eerolla ja Jussilla oli jo takanaan kahden vuoden ura rocklaulajina, mikä selvästi on vaikuttanut ohjelmistonkin valintaan.

Esquiresin perusti kaksi veljesparia, Raittiset sekä Kari ja Reijo Bergström. Levyn kuunneltuanne huomaatte kuinka taitava, monipuolinen ja tyylitajuinen kitaristi Reijo on, kaikki sujuu tangosta twistiin. Basisti Karin siirryttyä syksyllä 1962 Strangersiin hänen tilalleen tuli Reijon kanssa aiemmin rockia soittanut ja laulanut sekä myös levyttänyt Jorma Kalenius. Esquiresissa hän ei kuitenkaan enää halunnut laulaa soolona.

Kun Raittiset liittyivät vuorostaan vuotta myöhemmin Soundsiin, Jussin paikalle pestattiin kitaraan ja solistiksi rockveteraani Timo Jämsen (oik. Keijo Ahola), joka oli jo sekä esiintynyt että levyttänyt Strangersin kanssa. Eeron vapautuneelle rumpupallille istahti osaava Petteri ”Peter” Snell. Levyllä ovat äänessä molemmat kokoonpanot tai itse asiassa kolmaskin ja vielä neljäs kaupan päälle. Nimittäin Eeron ja Jussin laulaessa rumpuihin siirtyi Jorma Kalenius, jolta puolestaan Reijo Bergström nappasi basson. Joskus lauletuilla live-esityksillä oli mukana myös vieraileva rumpali, jolloin muut soittajat Eeroa vaille hoitivat omat instrumenttinsa. Kaikki äänitteet ovat muusikko Pertti Kilpeläisen yhdellä mikrofonilla Philips-nauhurilleen tekemiä vuonna 1963 Helsingin Haka-kerhossa. Äänityksistä ei ole säilynyt mitään nauhoituspäivämääriä tai sen kummempaa muutakaan informaatiota. Hyvällä onnella mukana voi olla pari tallennetta jo edelliseltäkin vuodelta. Esityksistä kannattaa huomata, että ainoastaan kuusi niistä ovat aiemmin julkaistuja vuonna 1981. Kaikista teknisistä ja muista mahdollisista puutteistaan huolimatta nyt julkaistavat, etenkin lauletut, äänitteet ovat dokumenttiarvoltaan korvaamatonta suomalaista rockin ja varhaisen popmusiikin (live)historiaa ja ajankuvaa. Tältä ajalta ei tiettävästi ole muilta yhtyeiltä säilynyt vastaavaa materiaalia, jos sellaista edes koskaan on tallennettukaan. Keikkanauhoitusten lisäksi levy vie kuulijat kärpäsinä kattoon Esquiresin harjoituksiin, missä tehdyillä äänityksillä saatetaan paikoin puhua ja antaa ohjeita musiikin päälle. Aivan hulvatonta menoa on bändin ”Lotta Lovin´”-laulubiisin harjoittelu esityskuntoon. Ja ihan hyvä siitä tulikin.

Esquiresin tarina on kerrottua huomattavasti laajempi ja pidempi. Ja se jatkuu vielä, bändi toimii nimittäin tänäkin päivänä soolokitaristinaan yhä Reijo Bergström! Sen lisäksi Eero ja Jussi ovat molemmat vuorollaan esiintyneet bändin solisteina. Ympyrä on sulkeutunut. Silti ei voi olla ajattelematta, että jospa Raittiset ja Bergströmit kerran vielä...?

Hannu Nyberg, suomirocklogi

PS Asiaan sinänsä mitenkään liittyvänä bonuksena levyllä on mukana äärimmäisen harvinainen rock and roll-äänitys vuodelta 1957. Hollantilainen Herman de Jong tuli Suomeen 1956 ja esiintyi 15 vuoden ajan niin solistina kuin basistinakin lavoilla ja ravintoloissa ennen kuin palasi kotimaahansa.

Tracklist:
1 Eero Ja Jussi & The Esquires – Peppermint Twist
2 Eero Ja Jussi & The Esquires – I Remember You
3 Eero Ja Jussi & The Esquires – What You've Done To Me
4 The Esquires – Juokse Sinä Humma
5 The Esquires – St Louis Blues
6 The Esquires – Kaksi Kitaraa
7 Eero Ja Jussi & The Esquires – Mean Woman Blues
8 Eero Ja Jussi & The Esquires – Shirley Lee
9 Eero Ja Jussi & The Esquires – Be-Bop_A-Lula
10 The Esquires – Happy Henrik's Polka
11 The Esquires – Let's Twist Again
12 The Esquires – Muista Minua
13 Eero Ja Jussi & The Esquires – Ya Ya
14 Eero Ja Jussi & The Esquires – Lonesome Cowboy
15 Eero Ja Jussi & The Esquires – Lotta Lovin'
16 The Esquires – Galloping Guitars
17 The Esquires – Kasakkapartio
18 The Esquires – Perfidia
19 Timo Jämsen & The Esquires – Lucky Lips
20 Timo Jämsen & The Esquires – Long Tall Sally
21 Timo Jämsen & The Esquires – Greenback Dollar
22 The Esquires – Soldier Boy
23 The Esquires – Hound Dog
24 The Esquires – Riding Guitars
25 Timo Jämsen & The Esquires – The Loco-motion
26 Timo Jämsen & The Esquires – Jailer Bring Me Water
27 Timo Jämsen & The Esquires – Yyterin Twist Bonus
28 Herman De Jong– Rock Around The Clock (1957)

Label: Rautalanka Records 
Released: 2017


Den omtrentlige størrelsen på det pakkede produktet eller salgspakken er 150 x 130 x 20 mm.


Vekt
0,1 kg
(med forpakning 0,2 kg)


Kommentarer
Legg til komentar